Edvin ”Sarek” Nilsson är en av landets mest framgångsrika naturfilmare och författare. I hela sitt liv har han bevakat och skildrat världsarvet Laponia med dess nationalparker och naturreservat.

Hans arbetsplats har varit de orörda fjällen och vilda djurens lokal – ett stycke unik natur han gett namnet Europas sista vildmark.

Nu medverkar 87-årige Edvin Nilsson i en film om sitt eget liv i Sarek och får möjligheten att ännu en gång besöka Rapadalen och Sareks hjärta.

Han började som parkvakt, deltog i den stora rovdjursutredningen på 1960-talet och samlade på sig erfarenheter, upplevelser och äventyr runt de fyra stora; vargen björnen, järven och lodjuret.

Han blev fotografen, filmaren och författaren som blev känd för hela svenska folket som Edvin” Sarek” Nilsson med egna naturfilmer i Sveriges Television.

– Slutet av april och maj månad är den tid av året som jag mest har besökt Sarek under årens lopp, men det finns inte en månad som jag inte varit där. Det är den här tiden som järvarna har ungar i lyan, björnarna kommer upp ur idet och lodjuren visar sig, så för mig har det blivit väldigt mycket rovdjursspårning under den tiden, säger Edvin Nilsson, som började som nationalparksvakt redan 1953.

Det är filmarna Dag Jonzon och Joakim Sandström som speglar en unik människas möte med en unik natur. Det sker dels med scener från Edvin Nilssons tidigare filmer, dels med en egen resa i hans fotspår. De möter människor som alla har arbetat med eller inspirerats av Edvin Nilsson och hans bilder från vildmarksriket i Sarek.

Det är en film om människor som har tagit och tar sig tid att se, lyssna och observera vad som sker med naturen och med vårt förhållande till den.

Filmen är producerad av Dellarte.tv och är en samproduktion med Sveriges Television, Filmpool Nord, Film i Västernorrland och med stöd av länsstyrelsen i Norrbotten.

Filmen är 58.45.