När börjar vi? I morron?

Bengt Lindström hade just fyllt 75 år. Jag sökte upp honom i ateljén i Essvik, söder om Sundsvall, för att höra om han var intresserad av att medverka i en film om sig själv och sin drivkraft att ägna ett helt liv åt konstnärsskap.

Det var så arbetet med den här filmen började hösten 2000 för mig och Hans Östbom. Det har varit ett mödosamt arbete, men efter fem långa år, som det heter i en gammal bluesklassiker, är arbetet klart och vi kan sluta upp bakom gratulanterna med vår tolkning av Bengts konsnärsskap och bilden av honom.

Den 3 september fyller han 80 år. Han som inte vill säga så mycket om sin konst, men kanske är den norrlänning som talat högst och nått längst med vad han vill säga. Ingen lämnas oberörd och ingen talar med sån tydlighet och utrycksfullhet som Bengt i sitt måleri. Det språket behärskar han och det har uppfattats av många runt om i världen.

En förmedlare av våra djupaste mänskliga uttryck, med en känsla för våra ursprungligaste rötter och en intuitiv förmåga förbunden med shamaner och den samiska kulturen. En stor nordisk bildberättelse har han skapat, som kommer att leva kvar i framtiden och som efter ett stormigt och rastlöst liv till sist hittat en boning.

Bengt ger oss den bästa födelsdagspresenten själv. Han tar med sig Gudarna till Västernorrlands länsmuseum. Y:et får bli vägvisaren.ful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable. The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, or non-characteristic words.

 

dag signatur